במאמר הבא נסקור את נושא תאונות  הדרכים בישראל בהתאם לחוק ולפסיקה ,החריגים, ראשי הנזק ולמי מגיעים הזכויות.

מהי תאונת דרכים?

על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל”ה-1975 (להלן: "חוק הפיצויים"), תאונת דרכים מוגדרת כאירוע שבו נגרם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה. ההגדרה כוללת גם מקרים של כניסה לרכב או ירידה ממנו, וכן טיפול או תיקון ברכב בשולי הדרך. עם זאת, קיימים חריגים להגדרה זו, שיפורטו להלן.

חריגים להגדרת תאונת דרכים:

  1. כוונת זדון: אם הנזק נגרם כתוצאה משימוש ברכב ככלי נשק, האירוע לא ייחשב לתאונת דרכים אלא אם כן מדובר בפעולה של טרור. לדוגמה, במקרה שנידון בית המשפט קבע כי פגיעה מכוונת אינה באה בגדר תאונת דרכים על פי חוק הפיצויים.
  2. שימוש שאינו למטרות תחבורה: שימוש ברכב למטרות שאינן תחבורה, כגון הפעלת מנוע לצורך ייצור אנרגיה או גרירת כלי עבודה שאינם קשורים לנסיעה, הוחרג מההגדרה  בבית המשפט נדונה משמעות השימוש ברכב והודגש כי יש לבדוק אם השימוש נעשה במסגרת תכליתו התחבורתית.
  3. תאונות עבודה: תאונה שאירעה תוך כדי עבודה עם רכב עשויה לא להיחשב תאונת דרכים אם הנזק נגרם תוך כדי ביצוע פעולה שאינה קשורה ישירות לשימוש התחבורתי של הרכב. כך למשל, בית המשפט, החריג אירוע שבו נהג נפגע במהלך תיקון רכב לאור נסיבות השימוש הלא-תחבורתי.
  4. פעולה תוך שימוש לא חוקי ברכב: מקרים של שימוש בלתי מורשה או פלילי ברכב עשויים להיות מסווגים כחריגים. בבית המשפט נדון אירוע בו שימוש ברכב למטרות שאינן תואמות את רישיון השימוש בו הוחרג מגדר תאונת דרכים.
  5. אירועים שמתרחשים לאחר תום השימוש ברכב: הפסיקה התייחסה למקרים בהם הנזק נגרם לאחר שהשימוש ברכב הסתיים, לדוגמה, בבית המשפט נדון מקרה בו נפגע אדם לאחר יציאה מלאה מהרכב, והאירוע לא הוכר כתאונת דרכים.

 

החל משנת 2024, ההגדרה של תאונת דרכים הורחבה וכוללת:

  • תאונות המתרחשות בחניונים פרטיים.
  • תאונות הקשורות לטעינת רכב חשמלי.
  • תאונות הנגרמות מכלי רכב אוטונומיים וחשמליים.

קיימים מספר סוגים של תאונות דרכים שיפורטו להלן:

תאונת דרכים בדרך לעבודה

תאונה שאירעה בדרך לעבודה או ממנה עשויה להיחשב גם כתאונת עבודה לפי חוק הביטוח הלאומי. במקרה כזה, הנפגע יכול לתבוע פיצויים הן מקרן הביטוח הלאומי והן מחברת הביטוח של הרכב. עם זאת, יש להיזהר מכפל פיצוי. הפסיקה קובעת כי יש לנכות את הפיצוי שהתקבל מהמוסד לביטוח לאומי מהסכום המגיע מחברת הביטוח.



תאונת דרכים ללא ביטוח

כאשר נפגע בתאונת דרכים הוא חסר ביטוח (למשל, נהג ללא רישיון תקף או הולך רגל), ניתן לפנות ל"קרנית" – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. קרנית מהווה גוף ציבורי שמטרתו לפצות נפגעים במקרים שבהם אין למי לפנות. עם זאת, קרנית רשאית לתבוע בחזרה את הנהג האחראי לתאונה אם פעל ברשלנות חמורה.

תאונות דרכים של הולכי רגל

הולך רגל שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי מחברת הביטוח של הרכב הפוגע. במקרה של פגיעת פגע וברח, ניתן לפנות לקרנית לקבלת פיצויים. על פי פסיקת בית המשפט העליון, גם אם הולך הרגל חצה כביש באופן רשלני, עדיין זכאותו לפיצויים לא תיפגע במלואה, אלא תיתכן הפחתה בהתאם לדרגת רשלנותו התורמת.

נכון לשנת 2024 קיימים עדכונים בפסיקה הגדרת תאונת דרכים:

  • ע"א 3640/22 כהן נ' בוכמן (2024): בית המשפט העליון דן מחדש בהגדרת "תאונת דרכים" והבהיר את תחולת החוק במקרים של תאונות בחניונים ותאונות הקשורות לטעינת רכב חשמלי.
  • בפסק דין נוסף, נדון מקרה של נפילת עגורן על רכב והוחלט כי מקרים אלו לא ייחשבו תאונת דרכים אלא אם נגרם הנזק בעת תנועה ברכב.

בעקבות תאונת דרכים ישנם מספר ראשי נזק שניתן לתבוע:

  1. נזק גוף: הוצאות רפואיות, אובדן השתכרות לעבר ולעתיד, כאב וסבל.
  2. נזק ממוני: הפסדים כספיים ישירים, כגון עלויות נסיעות.
  3. עזרת צד שלישי: הוצאות עבור עזרה בבית או השגחה.
  4. התאמת דיור ורכב: במקרה של נכות משמעותית.

 

לסיכום:

תחום תאונות הדרכים מורכב ודורש היכרות מעמיקה עם החוק, התקנות והפסיקה העדכנית. ניהול נכון של תביעה בעקבות תאונת דרכים יכול לעשות את ההבדל בין פיצוי מלא וממצה לבין פיצוי חלקי בלבד משרדנו  יידע לנתח את נסיבות המקרה, להגיש את התביעות הנכונות ולנהל מו"מ מול חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי כדי למקסם את הפיצוי המגיע לנפגע אם מישהו נפגע בתאונות דרכים במשפחתכם צרו עימנו קשר.

תפריט נגישות